РЗИ: Не се препоръчва консумацията на питейна вода в Каварна и съседни села

Установени са отклонения от нормите за качество

Регионалната здравна инспекция в Добрич препоръчва водата в Каварна и съседни села да не се консумира, тъй като са установени отклонения от нормите за качество, съобщи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова.
При неколкократно изследване на проби от пунктовете при "крана на консуматора" в зоните Каварна, Могилище, Крупен и Било е установено, че те не отговарят на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Направените от здравните инспектори измервания са показали сериозни отклонения по микробиологичните показатели "колиформи" и "ешерихия коли". Това крие опасност от стомашно-чревни заболявания, каза д-р Ангелова, цитирана от БТА.
Тя посочи, че засега няма данни за ръст на заболяемостта в региона. Според нея най-вероятната причина за отклоненията е в технологичната обработка на водата, която не е била добре обеззаразена. Дадени са предписания на дружеството "ВиК-Добрич", което трябва да предприеме мерки за отстраняване на несъответствията. Предстои да се вземат нови проби, които да установят дали това е направено.
Докато здравните инспектори преценят, че водата вече е годна за консумация, на местните жители се препоръчва да използват бутилирана вода от търговската мрежа. Ако нямат възможност да закупят, трябва да преваряват водата преди консумация.
През юни отново имаше проблеми с качеството на водата в Каварненско по същите микробиологични показатели. Според д-р Ангелова двата случая нямат връзка.