Редки тъпанари и Госпожица Юлия играят на Сцена на кръстопът

Пловдив Лайф

15-09-2017, 11:14

Снимка:

Драматичен театър-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пиесата ще се играе на Голямата сцена на Драматичния театър в Пловдив

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе  представя „Редки тъпанари“ - криминална комедия по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители” на фестивала "Сцена на кръстопът" тази вечер. Пиесата ще се играе на Голямата сцена на Драматичния театър в Пловдив от 19.00 часа.
Спектакъл на Теди Москов
Сценичен вариант: Теди Москов и Симон Шварц
Сценография и костюми: Виолета Радкова
Музика: Пламен Мирчев–Мирона
Фотограф: Йордан Бакалов
Участват: Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Дайана Михайлова, Явор Бахаров, Ясена Господинова, Йосиф Шамли, Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров
Спектакълът „Редки тъпанари“ е театрална версия на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се, самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за Оскар през 1958 г. Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост.
Теди Москов
ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 19.30 часа на Камерната сцена в Драматичния театър в Пловдив.
Превод: Вада Ганчева
Постановка: Стефан Спасов
Сценография и костюми: Мартина Варийска
Фотограф: Игнат Дяволов
Участват: Ива Папазова, Никола Парашкевов, Зорница Ковачева
Неслучайно наричат синдрома, при който жертвата изпитва неестествена привързаност към насилника си, "Стокхолмски". Да се живее на ръба на полярния кръг при такава непрекъсната липса на слънчева светлина, никак не е лесно за човека. Като прибавиш към това и "нощта на Еньовдеин", нощта в която от най-тъмните кътчета на подсъзнанието ни, се надига и се опитва да ни завладее онова друго аз, арогантно, мощно и неподвластно на подредения ни и прекалено социализиран свят, се получава средата, в която се развива студената и неразгадаема приказка на Стриндберг - "Госпожица Юлия". Пиесата на гениалния шведски драматург повече от сто години уверено шества по световните сцени. Дойде време да я видим в интерпретацията на младите Ива Папазова и Никола Парашкевов, подпомогнати от по-опитната Зорница Константинова. Режисьорът Стефан Спасов, макар и утвърден творец, също би могъл да бъде наречен млад режисьор. А сценографът Мартина Варийска е последното попълнение в трупата на Драматичен театър "А. Будевска". Винаги съм вярвал на младите. Повярвайте им и Вие, и елате да видите това изключително вълнуващо представление.