Нено Димов откри учебната година във Френската гимназия в София

Министърът се обърна специално към онези, които за първи път пристъпват прага на гимназията

Mинистърът на околната среда и водите Нено Димов участва в откриването на учебната година в 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Като възпитаник на училището той сподели спомени от годините си там. Министърът се обърна специално към онези, които за първи път пристъпват прага на гимназията, поздрави ги за направения избор да се посветят на френския език, за да се докоснат до културата, залегнала в основата на европейската и световната цивилизация.

„Убеден съм, че френската гимназия дава много добра подготовка и успеваемостта на учениците е огромна. Днес, гледайки вас съм убеден, че след 40 години някой ще седи на това място и ще говорим още по-хубави думи за мащаба на това, което постига Френската гимназия“, каза министър Димов и пожела на добър път на осмокласниците и успешно завършване на абитуриентите. Той заяви, че успехът се гради още с влизането в гимназията, защото в нея не се влиза лесно, а с воля, знание и усилия, което е гаранция за бъдещ успех.

Министър Димов обяви старта на тазгодишната образователната екологична инициатива Зелена олимпиада, подкрепена от Министерството на околната среда и водите и Оперативна програма „Околна среда“ . Той отбеляза, че миналата година 7000 ученици са се включили в инициативата и призова активността да е още по-голяма тази година. През учебната 2017/2018 г. акцент в образователният конкурс ще са темите „Натура 2000 и биоразнообразие“ и „Води“.

Зелената олимпиада е най-мащабната екологична образователна инициатива. Тя се организира от Академика БГ в партньорство с МОСВ за трета поредна година. Целта й е да формира екологична култура сред подрастващите и да повишава знанията им за опазването на природата. Според регламента на конкурса, в него могат да участват ученици от І до ХІІ клас от цялата страна, както и от българските училища в чужбина. Всеки желаещ трябва да се регистрира в специално създадената платформа www.zelenaolimpiada.bg, като посочи трите си имена, клас, училище, град и телефон. Платформата ще бъде достъпна за онлайн кандидатстване от 1 октомври до 1 декември 2017 г. Заедно с тестовете в трите възрастови групи – за начален, среден и горен курс, ще има и отворен въпрос, който проверява умението на участниците да развиват свои тези на екологична тематика. Верните отговори ще бъдат публикувани в сайта на Зелената олимпиада след закриването на конкурса. По традиция за победителите са предвидени награди.

На церемонията по откриване на учебната година присъства и директорът на френския културен институт в България Фабиен Флори. Със силни аплодисменти учениците посрещнаха Поли Генова, екопосланик на инициативата. Тя изпълни песента „Моята природа“ и призова възпитаниците на ФЕГ да се учат добре и да обичат природата.