Обвинените в тероризъм сирийци получиха по 6 години затвор

Специализираният наказателен съд постанови втора присъда за тероризъм – по 6 г. затвор за трима сирийци със статут на бежанци в Германия

На 14 септември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи по 6 години затвор при първоначален строг режим за сирийските граждани със статут на бежанци в Германия Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.
Преди близо година и половина те бяха задържани при опит да преминат нелегално българо-турската граница край Свиленград, за което им бяха наложени условни присъди. Специализираната прокуратура им повдигна и обвинения за тероризъм и доказа, че тримата са пътували от Германия през Турция към Сирия, където да се включат в бойните групи на терористичните организации „Ислямска държава“ и „Ислямски братя“.
Това е втората присъда за тероризъм, произнесена от Специализирания наказателен съд. На 5 юни 2017 г. съдът постанови 4 години затвор за 21-годишния българин с австралийски паспорт Иван Захариев (известен като Джон Джихадиста). За него Специализираната прокуратура събра доказателства, че през юни 2016 г. е пристигнал в България, за да придобие бойни умения с цел да бъде приет в редиците на "Ислямска държава".
Точно по 6 години лишаване от свобода поиска обвинението за тримата сирийски граждани. Събраните доказателства по делото показаха, че те са пътували от Германия, през Гърция и Турция за Сирия, но променили маршрута си през България, след като гръцките власти не ги пуснали да преминат в Турция. Засечени са техни разговори на радикална основа, снимки на ислямистки бойци в телефоните и други безспорни доказателства по делото.
В хода на съдебното дирене тримата не се признаха за виновни. Те могат да обжалват присъдата си пред Апелативния специализиран наказателен съд.