Израелски художници представиха творби в Данчова къща в Стария град

Мисия Пловдив

16-09-2017, 12:40

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Художниците са насочили фокуса към взаимоотношенията на човека с неговата среда в социален, хуманитарен, културен аспект и аспект, касаещ половете

Изложба Изкуството днес – „Интериор – Екстериор”, 2017 – съвременни израелски художници, бе официално открита в Данчовата къща.Неин куратор е Шърли Мешулам, а продуцент е Йоси Бен Басат. Мероприятието е част от програмата на Нощ/Пловдив 2017, а негови организатори са: Община Пловдив, Общински Институт „Старинен Пловдив” и Посолството на Държавата Израел в България.

Художниците са насочили фокуса към взаимоотношенията на човека с неговата среда в социален, хуманитарен, културен аспект и аспект, касаещ половете. Творците по-специално обследват понятията „интериор” и „екстериор”, както и граничната линия между тях в концептуален, философски, социален, урбанистичен и естетически аспект. Изложбата е съставена от 58 произведения на 31 творци от Израел, като 11 от тях са млади таланти от Катедра „Медия, фотография и кино” на престижния Академичен институт WIZO в гр. Хайфа, Израел, а останалите са утвърдени имена в съвременното израелско изкуство.Експозицията включва: фотографии, видео, инсталации и картини.

Имената на авторите са: Тслил Агмон , Еман Хасиси Амаша , Ги Авин , Авивит Балас Баранес, Юлия Березина‎‏, Ори Хабер Брош, Дорит Филдман, Мор Елнекаве, Рашел Ерез, Инбал Мендес  Флоор,  Яели Габриели, Пини Хаму, Омри Керен Лапидо, Шахар Лев, Шир Луски, Гилад Офир, Рики Пуч, Илия Рогински, Надя Адина Роуз, Хадар Сайфан, Дафна Сартиел, Даниел Зегел, Ям Ситон, Матан Сиван, Марва Тарабея, Тцаки Топелберг, Узи Варон, Мария кол Яков,  Ширан Изари,  Янив Залууф и Амира Касим Зиян.

Сред официалните гости на откриването на изложбата бяха извънредният и пълномощен посланик на Държавата Израел в Република България г-жа Ирит Лилиан, председателят на ОЕ „Шалом” г-н Светлозар Калев, председателят на арменското църковно настоятелство към храм „Сурп Кеворк” в Пловдив г-н Бердж Джаникян, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив г-н Волкан Танйълдъз, кметът на район „Централен” г-н Георги Стаменов и други.

„Посолството на Държавата Израел в България с чувство на гордост има честта да е партньор в организацията на така красивата изложба „Интериор-Екстериор” на съвременни млади израелски художници.Нейното представяне в Пловдив, в Данчовата къща, има своето символично измерение за това, че се провежда в един град с уникална история, в която евреите са играли важна роля.Къщата и нейната история са символ на българския дух, основан на свободата и толерантността, които са ценности, споделяни и от народа на Израел.Изложбата предоставя възможност на посетителя да се запознае с младото поколение на съвременната израелска арт сцена, което представя различни въпроси и идеи с много местен, локален характер, но едновременно с това имащи глобално звучене: това са нашата история, нашето общество, нашето минало и бъдеще”, каза Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан- посланик на Държавата Израел в Република България.

„През месец септември 2016 г. заместник-министърът на културата на Република България г-жа Амелия Гешева (тогава заместник-кмет по култура и туризъм на град Пловдив) предложи на мен и на куратора Шърли Мешулам идеята за тази изложба да се осъществи в Данчовата къща, в Стария град на Пловдив.Георги Данчов е бил и фотограф, и известен художник от периода на борбите за независимост от османската империя, а днес Данчова къща е център за срещи и култура”, заяви Йоси Бен Басат- продуцент на изложбата.

Посетителите могат да разгледат Изкуството днес – „Интериор – Екстериор”, 2017 – съвременни израелски художници и във втората вечер на Нощ/Пловдив 2017- на 16-ти септември от 19:00 до 22:00 часа.