Ученици създадоха приложение, разпознаващо вредни добавки в храната

Общество

17-09-2017, 09:08

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Онлайн приложение приема поръчки от плажуващи

Чрез камерата на телефона се сканира етикета на даден продукт и само след секунди излиза резултат

Ученици от Езиковата гимназия в Смолян създадоха специално приложение, което разпознава вредните добавки в храните. Инсталирането му на мобилен телефон е безплатно, а продуктът вече се ползва от над 6 300 потребители, предаде БНТ.

Венелин, Александър, Даниела и Надежда, или иначе казано мениджърския екип на учебната компания Ноетик. За няколко месеца, вдъхновени от учителката си Калинка Атанасова, те успяват да разработят мобилно приложение, което разпознава вредни или полезни са добавките в храните.

"След като видяхме, че всички наши съученици се хранят не толкова здравословно и ние решихме, че в днешно време повечето храни съдържат много вредни съставки, за които ние не подозираме и така ни дойде идеята да създадем този продукт", коментира Даниела.

Чрез камерата на телефона се сканира етикета на даден продукт и само след секунди излиза резултат.

"Открихме Е 466 - карбоксиметил целулоза, за което е показано, че няма данни за нежелани реакции", пояснява Венелин.

Базата данни също е разработена от учениците, а това, заедно с дизайна на приложението им отнело доста време.

Приложението има допълнителни опции, чрез които може да се намери по-подробна информация за дадена съставка или да проследите предишните си сканирания. Учебната компания на учениците от Смолян беше избрана за най-добрата в България и участва в международно състезание в Брюксел. А световни организации като ООН вече проявяват интерес да подпомогнат бъдещите разработки на младежите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен