Фандъкова: Ще забраним паркирането пред "Св. Александър Невски"

Има 27% ръст на чуждестранните туристи - това е повече работа за малкия и среден бизнес

Пред "Свети Александър Невски" няма да е разрешено паркирането на автобуси, до седмици ще разрешим проблема със стоянките, каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъков.

"Подготвяме нова схема за паркиране на туристически автобуси, още през 2014 г. приехме да се паркира пред "Александър Невски", понеже се борехме за туристи, сега имаме нова ситуация. Ще променим схемата, като автобусите само ще оставят туристите там, а после ще се оттеглят за паркинг на друго място. Но все ще имаме нужда от туристи", обясни столичният кмет.

"Има 27% ръст на чуждестранните туристи. Това е повече работа за малкия и среден бизнес", добави Фандъкова.

"Това е част от икономическото развитие на града и работим в тази посока. Готвим се и за председателството, защото това е една възможност да презентираме града си пред много хора, които формират обществено мнение", каза тя.

Кметът на София коментира и такса смет. "Предвижда се по-справедлив начин за плащане на такса смет. Но няма още конкретно решение. Трябва големите общини да се подготвим добре, за да не се стигне до драматично увеличаване на такса смет, трябва да се намери баланса, за да се намали таксата за бизнеса. Има начини поне на база на количеството бизнесът да намали таксата си. Важно е да има надежден механизъм за хората, които живеят в дадено жилище. Понеже има хора, които са регистрирани, но не живеят и контролът ще е малко сложен", обясни тя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен