Защо трябва да спортуваме редовно?

Общество

17-09-2017, 15:18

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва Европейската седмица на спорта

Какви са ползите от това да спортуваме?

Защо е толкова важно да спортуваме? През изминалата седмица излезна статистика на Евростат, в която се посочи, че по-малко от 50% от българите спортуват, а едва 9% от сънародниците ни спортуват редовно.

Здраве
Една от най-важните причини за да спортувате е проста - когато не спортувате тялото ви атрофира. Мускулите ви стават слаби и отпуснати, сърцето и дробовете ви не функционират ефикасно и се чувствате много по-изморени и износени. Телата ни са създадени с цел да се движат - те се нуждаят от спортуване. Редовният спорт доказано намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, високо кръвно, диабет и още много болести. Освен това, редовният спорт ви помага да изглеждате по-добре и чрез него се състарявате много по-бавно! Тайната на повечето ви младолики приятели? Вероятно спортуват!

Енергия
При редовни аеробни тренировки ставате по-енергични - тялото ви изразходва енергия по-бавно и сте способни да издържите много повече на житейски дейности, както и в спалнята. При редовно правене на кардио пулсът и честотата ви на дишане също се понижават, защото сърцето и дробовете ви работят по-ефикасно.

Външен вид
Изглеждате по-стегнати - основната причина за повечето хора. Когато тренирате с тежести тялото ви изгражда мускулна маса, с която изглеждате по-привлекателно. Не се притеснявайте да станете "прекалено напомпани", тъй като това отнема много отдаденост и време. Освен това при тренировки с тежести подобрявате и стойката си, което ще е много полезно за кръста ви. Ставате и много по-гъвкави и подвижни.

Тегло и храна
Един от най-подценените фактори е контролът над теглото ви - когато спортувате изгаряте калории, а ако изградите и мускулна маса, ще изгаряте още повече калории, дори докато спите! За всеки 5 кг. мускул, които качите, тялото ви гори допълнителни 500 калории - това значи, че освен, че изглеждате по-добре, можете и да ядете повече!

Настроение
Последната причина, която може да се посочи е цялостното ви качество на живот - когато тренирате редовно сте по-щастливи, по-малко стресирани и спите много по-добре. Също така, с редовен спорт ще изглеждате млади за много по-дълъг период от живота ви!