Община Бургас иска от държавата Ченгене скеле

Мисия Бургас

18-09-2017, 08:49

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират надлеза край Ченгене скеле

Целта е да се реализират проекти в полза на жителите на селището

Община Бургас се е захванала сериозно с вилната зона край  Ченгене скеле. Мястото се намира в землището на кв. Крайморие, но за момента е собственост на държавата. За да бъде то използвано и обектите на обществената инфраструктура реализирани, е необходимо то да се превърне в общинска собственост, пише Флагман.бг . С тази задача се е заел лично зам.-кметът на Бургас по финансите и строителството Красимир Стойчев. Той е внесъл предложение в Общинския съвет, с което моли местния парламент да разгледа идеята за отправяне на искане към Министерския съвет на Република България, с което собствеността да бъде прехвърлена.
„За уреждане статута на рибарското селище в местността Ченгене скеле, Община Бургас е предприела необходимите стъпки за създаване на траен градоустройствен статут на територията. С тази цел е изготвен проект на ПУП-ПРЗ, предвиждащ обособяване на урегулирани поземлени имоти за изпълнение на временни укрития за рибарите с хангари за лодки в партерните нива, зони за обществено обслужване със заведения и търговски обекти, както и терени за изграждане на съоръжения на инженерната инфраструктура и не на последно място – благоустрояване на уличната мрежа, алеи и озеленяване”, разяснява в докладната си Стойчев.
Този проект обаче не може да бъде реализиран, докато местността, която се намира в землището на бургаския кв. Крайморие, не бъде прехвърлена от държавна в общинска собственост. Първа стъпка в тази посока е одобрението на ОбС-Бургас.
В края на септември ще се състои поредната сесия на местния парламент. След гласуванията там ще стане ясно дали съветниците ще одобрят идеята
В случай, че това стане, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще поеме инициативата, изпращайки молба за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Бургас на правото на собственост върху недвижимите имоти, намиращи се в местността Ченгене скеле.