Нанков: Няма да има драстично поскъпване на цената на водата

За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира предназначени за питейно-битови нужди

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере този модел, който е най-подходящ за нашите условия, а българските граждани трябва да бъдат спокойни - няма да има драстично повишаване на цената на водата, това ще става плавно. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“, предаде БНТ.

Темите, които се разискват, са посветени на опазването и устойчивото използване на водите в Източна Европа, уязвимостта на България от изменението на климата, свързано с водния сектор, опазването и на водите и ВиК услугите, управлението на водните рискове в селскостопанския сектор в България, безопасността на язовирите и тяхната рехабилитация у нас и др. В срещата участват представители и експерти на институциите у нас и на ЕС,на общините в България, на Световната банка и др.

"Учените не са на едно мнение за влиянието на климатичните промени върху ураганите и тайфуните, но при нас това се проявява като екстремни горещини, екстремни застудявания, проливни дъждове и др., посочи министър Нанков. В тези условия управлението на риска е от съществено значение и нашето ведомство ще провежда една устойчива, планова политика в този сектор", каза той.

"За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира с основно предназначение за питейно-битови нужди- край Пловдив и Панагюрище, информира Нанков. Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода- с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция. Благодарение на заема от Световната банка на тези два обекта се даде реален старт, каза той. През юли т.г. стартира и рехабилитацията на язовир „Студена”, а ремонта се прави без източване на вода, с иновативни методи и ще удължи експлоатацията му поне с 50 г.", уточни министърът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен