Тилърсън и Лавров обсъдиха ключови теми

Свят

18-09-2017, 10:23

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекс Тилърсън на визита във Великобритания

Лавров: САЩ да са по-сдържани към Северна Корея

В Източна Сирия в момента се провеждат паралелно две операции за прогонване на Ислямска държава от провинция Дейр аз Зур

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Двамата са обсъдили взаимодействието по сирийската криза и други аспекти на ситуацията в Близкия изток, съобщи руското външно министерство. Лавров и Тилърсън са разговаряли и за конфликта в Украйна и по-конкретно за изпълнението на Минските споразумения.

Държавният департамент на САЩ отбеляза, че Тилърсън и Лавров са изразили отново привързаност към избягването на конфликтни ситуации при провеждането на военни операции в Сирия.

В Източна Сирия в момента се провеждат паралелно две операции за прогонване на Ислямска държава от провинция Дейр аз Зур – последният регион в тази страна, по-голямата част от който групировката все още контролира. „Ситуацията в тази зона не би могла да бъде по-сложна“, коментира Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили. Той отчете, че „деескалирането е по-трудно сега, отколкото преди няколко месеца“. Дънфорд не уточни дали руската страна е поела ангажименти, но призна, че „не всички проблеми са били решени“.