Енергийното министерство започна проверки

Министър Петкова даде начало на проверките за готовността на енергийните дружества и "Електроенергийния системен оператор" ЕАД

"За трета поредна година започваме проверки в енергийните дружества с превантивна цел – да се уверим, че енергийната система на страната ще издържи през зимния сезон. Въпреки тежките условия миналата зима, успяхме да се справим. Благодарение на рехабилитацията и модернизацията българската енергийна система работи надеждно". Министър Петкова даде начало на проверките за готовността на трите електроразпределителни дружества и "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за предстоящия зимен сезон от град ц. Обект на проверката са техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото обезпечение на аварийните екипи. На територията на общината от началото на тази година са инвестирани близо 2 млн. лв. в изграждане и реконструкция на съоръжения средно и ниско напрежение, почистени са просеките около енергийните обекти.
В района на град Радомир енергийният министър инспектира модернизираната подстанция на "ЕСО" ЕАД "Червена могила". Обектът е част от стратегическата инфраструктура на страната. На територията на подстанцията функционира международният електропровод 400 kV, който осигурява връзка с електроенергийната система на Република Македония.
Министър Петкова обяви, че от средата на месец октомври предстои да се извършат проверки и на всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят така наречения студен резерв. "Лично ще проверя и запасите от въглища", почерта още тя.