Разследването на атентата в лондонското метро продължава

21-годишният Яхия Фарух е единият задържан за атентата на метростанция "Парсънс Грийн"

Британската полиция разпитва двама мъже на 18 и 21 години във връзка с петъчния атентат с 30 ранени на метростанция в югозападен Лондон. Претърсени са и няколко адреса във връзка с арестите. Междувременно равнището на терористична заплаха на Острова беше понижена с една степен от максималната "критична" до "сериозна". Властите призоваха хората да останат бдителни, но не и тревожни.

21-годишният Яхия Фарух е единият задържан за атентата на метростанция "Парсънс Грийн" в петък. Засечен е малко преди полунощ в събота в западното лондонско предградие Хаунслоу. Фарух е бил дете от приемно семейство, във връзка с ареста му е претърсен адрес в лондонското предградие Стануел, близо до летище "Хийтроу". 

По-рано на терминала за заминаващи на пристанището в Дувър е задържан и 18 годишен мъж, сирак от Ирак, пристигнал в Обединеното кралство на 15 след смъртта на родителите му. Според полицията двамата са обитавали дом в градчето Сънбъри край столицата. Собственици са възрастна семейна двойка, които през 2010 е удостоена с Орден на Британската империя за полагани грижи към стотици деца, включително бежанци. 

Охранителни камери са запечатали човек, който напуска адреса в Сънбъри с плик от супермакрет, като използвания за бомбата, в петък сутринта, 90 минути преди експлозията във влака. По време на обиска околните сгради са били евакуирани, а двамата собственици са останали при приятели. Съседи описват 88-годишният Роналд Джоунс и 71-годишната му съпруга Пенелъпи като "стълбове на местната общност" и си спомнят, че наскоро при тях са отседнали двама младежи на 18 и 22 години. 

Табита Дженкинс - приятелка на семейство Джоунс: В момента Рон и Пенелъпи имат само едно приемно дете, прекрасен млад човек. Не предизвикваше никакви подозрения. Беше вежлив, внимателен към възрастните хора. Не знаеха нищо смущаващо за него.
Съобщава и за извършен обиск на магазин за пилешки продукти в Лондон. Полицията има две седмици да повдигне обвинения или да освободи заподозрените.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен