Сливат шест добрички детски градини (видео)

Децата си остават в същите сгради, промените са чисто административни

Сливането на 6 детски градини в 3 предизвика широк дебат по време на редовното заседание на Общински съвет – Добрич. Недоволни майки настояха в 33-та градина да има две, а не една сборна група с деца от 3 до 6 години, защото това ще наруши подготовката на големите за първи клас.
От 2012 година досега малчуганите в детските градини на Добрич са намалели с 352-ма. Една трета от тях са от забавачките с номера 11, 29 и 33. Затова зам.-кметът д-р Емилия Баева внесе предложение за сливане на тези градини с други 3. Тя подчерта, че децата си остават в същите сгради, а промените са чисто административни. Чрез преобразуването ще се постигнат и икономии, които ще позволят да се вдигнат учителските заплати със задна дата от 1-ви септември. Група майки на деца, посещаващи 33-та градина в кв. „Рилци“ обаче се обявиха против сливането на две групи в една. Местната администрация се аргументира с факта, че при 30 записани деца, 14 реално посещават градината. Опасенията на родителите са, че при смесена група ще има допълнителен отлив от детската градина в отдалечения квартал и тя ще бъде закрита. От друга страна не всички имат възможност да водят децата си на забавачка в Добрич. Според законовите разпоредби обаче са необходими поне 34 деца за разкриване на 2 групи.
След дълъг дебат и преговори, беше постигнат консенсус за 9-те деца от предучилищна възраст да бъде назначен отделен, трети учител, който да ги подготвя за първи клас.

Източник: ТВ Добрич