Австрия: През България минават нови мигрантски маршрути

Много бежанци се опитват да стигнат до северната част на Европа през Словакия, избирайки маршрут през Румъния или България

На Балканите се повяват нови мигрантски маршрути през България и Румъния, заяви австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил в интервю за германския вестник „Велт“, цитира БНТ.

„По наши данни в последно време на Балканите започнаха да се появяват нови маршрути“, изтъкна министърът, добавяйки, че това се случва, след като Унгария и Македония „значително засилиха мерките за защита на външните граници на ЕС“.

Според него „много бежанци се опитват да стигнат до северната част на Европа през Словакия, избирайки маршрут през Румъния или България“.

Доскоцил смята, че е необходимо да се създадат центрове в африканските страни, като в Мали и Нигер, където да се разглеждат молбите за бежански статут в европейските страни. Тези центрове може да бъдат поддържани и охранявани от военни части на страните членки на ЕС в координация с ООН.

Министърът припомни, че тази година в Австрия са пристигнали 20 000 нови мигранти, от които 12 000 са подали молби за убежище. Според австрийските власти около 8000 от тях са влезли в Австрия през Балканите.