Винопроизводители от Кюстендил купуват гроздето от Крива Паланка

Парите

20-09-2017, 14:02

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Снимки и впечатления от Делчево

Излиза им по-евтино

В сезона на приготвяне на домашно вино и ракия десетки жители на Кюстендил купуват грозде от съседна Македония. Причината е, че там цената на сладкия плод е двойно по-ниска от родното производство. В Кюстендил на борсата за плодове, в зависимост от сорта, килограм грозде се предлага между 80 ст. и 1 лв.

От няколко години Димитър Неделчев предпочита да си купува грозде от близкия до западната ни граница град, Крива Паланка.

Димитър Неделчев:
"Купих малко „Црън Вранец”.Той е като нашето „Мерло”. Определяща е цената. В Македония цената е по-ниска. Тук един приятел вчера ми каза че купили на 40 ст., донесли са му на 40 ст. Качеството на гроздето не е по-добро от българското. Ние имаме по-голямо разнообразие на сортове грозде.”

Някои от местните винопроизводители твърдят, че гроздето в съседна Македония е с по-високи вкусови качества от българското.

На граничните пунктове на границата с Македония обаче има ограничения за внос на стока у нас. За това много кюстендилци се групират и пазаруват заедно.

Димитър Неделчев:
"Мисля, че 10 кг е нормата. За 10 кг грозде кой ще отиде в Македония, но като са пет души по 10 или по 20 и стават 100 кг." 

Македонски граждани също продават грозде у нас, но на цена, равна на тази, на която се продава българското грозде. За да привлекат повече клиенти, търговци от Кюстендил предлагат безплатно смилане на грозде и дори превоз, информира БНТ.