Борисов: Всички държави на Балканите трябва да са свързани с магистрали и жп връзки

Премиерът и Беатла Шидло се разбраха всяка година да правят двустранни срещи за разрешаване на проблеми

Трябва всяка една държава на Балканите да бъде присъединена с жп линия и магистрала с всяка една друга, както ние сме свързани със Скопие, с Белград, с Тирана, съответно пък те помежду си. Всяка една държава на Балканите трябва да е с достъп до всяка една друга. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Българо-полския бизнес форум в София Тех парк, предаде Агенция „Фокус“.

„Разбрахме се веднъж в годината да правим двустранни срещи, за да може, ако има неразрешени проблеми, да ги разрешаваме. България и Полша сме едни от държавите, които в момента сме над европейското развитие по ръст на икономиката. Полагаме много усилия и във фермите, и в това, което в България се опитваме да направим – намаляване на административната тежест“, отчете българският премиер.

По думите му инвестициите, които се правят в България, вече са главно в индустрията – заводи, фабрики, в икономиката. „Огромен рекорден износ имаме тази година“, посочи той.

„Ние с Полша сме от една черга - минали сме през социализъм, минали сме през Варшавски договор, през СИВ, взели сме си поуките, няма друга алтернатива освен ЕС. Така че ще подхождаме с общи усилия, с толеранс и с разбиране, с уважение към тези, които са дали повече пари за кохезия и присъединяване, но и разбира се - със защитаване на нашия авторитет и достойнство. Тези два процеса трябва да бъдат заедно и аз се надявам, че всички в Европа знаем, че солидарността и единството са най-добрият път за всички държави в ЕС, ние без тях не можем и те без нас не могат“, заяви още премиерът Борисов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"