Украйна праща закона за образование за експертиза

Свят

20-09-2017, 14:20

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Радев се срещна с Петро Порошенко

България настоя да се спазват правата на малцинствата

Украинският външен министър Павел Климкин заяви на среща с еврокомисаря Йохане Хан, че Киев е готов да изпрати за експертиза в Съвета на Европа частта от новия закон за образованието, който засяга езика за обучение на малцинствата, предаде БНТ.

Унгария и Румъния протестираха срещу този закон. В значително по-мека реакция България настоя да се спазват правата на малцинствата.

Климкин и Хан обсъдиха и други въпроси – ходът на реформите в Украйна, разширяването на икономическото и инвестиционното сътрудничество между ЕС и Украйна, възможностите за микрокредитиране на украинския бизнес с привличането на европейски и международни финансови институции.

Според новия закон от 1 септември 2018 година децата от националните малцинства ще учат на родния си език и на официалния украински в детските градини и в началното училище.

От 5 клас децата ще учат на украински, а малцинственият език ще се изучава като отделна дисциплина. Допуска се и преподаване на един или няколко предмета на езиците на страните членки на ЕС. От 1 септември 2020 година образованието ще стане напълно украиноезично.