Рецидивист с 26 присъди получи поредно наказание

Делото беше гледано по реда на съкратеното съдебно следствие

Окръжен съд - Добрич наложи поредно наказание на рецидивист с 26 присъди. 45-годишният Георги К. от град Игнатиево, обл. Варна беше признат за виновен в това, че на 15 октомври миналата година в Добрич е извършил кражба в условията на опасен рецидив и е използвал платежни инструменти без съгласието на титуляра. За всяко от извършените деяния на подсъдимия бяха наложени отделни наказания, като съдебният състав определи той да изтърпи най-тежкото от тях - 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 100 лева.

На посочената дата мъжът влязъл в магазин за промишлени стоки на кооперативния пазар в Добрич и заблуждавайки продавача, че ще купува газов котлон, успял да му открадне портфейла, в който имало 300 лева, лични документи и две дебитни карти - неговата и на съпругата му. На самите карти със стикери били залепени ПИН-кодовете, което дало възможност на подсъдимия да изтегли без съгласието на титулярите общо 350 лева от техните сметки. При разследването на престъпленията извършителят е бил идентифициран с помощта на записи от охранителни камери, разположени в района на кооперативния пазар и до един от използваните банкомати.

Делото беше гледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти. Подсъдимият беше осъден да заплати и обезщетение за нанесените имуществени вреди на пострадалото от деянията му семейство в размер на 660 лева, в които влизат изтеглените с банковите карти суми, стойността на портфейла и парите в него.

В момента 45-годишният мъж изтърпява наказание лишаване от свобода в Затвора във Варна по присъда на Районен съд-Стара Загора, влязла в сила от 20 май тази година. Постановената от Окръжен съд присъда е 27-а поред за рецидивиста. Тя подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 15- дневен срок.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен