Димитър Главчев разговаря с Беата Шидло

Бъдещето на Европа е свързан с европейската перспектива на тези страни и тяхното приобщаване е важен инструмент за консолидиране на реформите

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разговаря с полския министър-председател Беата Шидло. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Полша. Нашите контакти са приятелски и са основани на историческите и културните връзки между двата народа и на членството на страните ни в ЕС и в НАТО, беше подчертано на срещата.


Необходимо е да бъде насърчен диалогът и взаимодействието на парламентарно равнище, подчерта на Димитър Главчев. Той уточни, че и в двата парламента има сформирани Групи за приятелство и те могат да играят важна роля за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.


Полският премиер посочи, че Полша очаква с големи надежди предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя отбеляза доброто сътрудничество между двете страни в рамките на Съюза и сходните им позиции по темата за европейската перспектива на Западните Балкани.


Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде ключов приоритет в програмата българското председателство. Смятаме, че дебатът за бъдещето на Европа е свързан с европейската перспектива на тези страни и тяхното приобщаване е важен инструмент за консолидиране на реформите, добави той. Димитър Главчев посочи, че не случайно е избрано и мотото на българското председателство - „Съединението прави силата”.


Министър-председателят на Полша Беата Шидло отбеляза, че двете страни си партнират в редица области, но има още възможности сътрудничеството да бъде разширено. Съществува потенциал за развитие на по-интензивни контакти в областта на инфраструктурата и културата, подчерта тя.

След срещата председателят на Народното събрание Димитър Главчев показа на полския премиер пленарната зала на българския парламент.

На разговора в Народното събрание присъстваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и председателят на Групата за приятелство България – Полша Ерол Мехмед.