Северна Корея нарече речта на Тръмп пред ООН „кучешки лай“

Тръмп заяви пред Общото събрание на ООН, че „Човекът с ракетите е поел по самоубийствен курс за себе си и за режима си“

Външният министър на Северна Корея Ри Йонг-хо нарече речта на американския президент Доналд Тръмп пред ООН „звук на кучешки лай“, предава BBC, цитира БНТ. Този коментар на външния министър е първата официална реакция на страната към речта на Тръмп.

В коментар за лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, Доналд Тръмп заяви пред Общото събрание на ООН, че „Човекът с ракетите е поел по самоубийствен курс за себе си и за режима си“. В отговор на това изказване севернокорейският външен министър заяви пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, че „изпитва съжаление към помощниците на Доналд Тръмп“.

"Имаме поговорка - „дори кучетата да лаят, парадът си върви“. Ако той е искал да ни изненада със звука на лаещо куче, има какво да се желае още", каза външният министър на КНДР Ри Йонг-хо. Той на Северна Корея ще направи изявление пред Общото събрание на ООН в петък.

Междувременно, Южна Корея одобри да изпрати помощ на стойност 8 млн. долара на Северна Корея, след като Китай предупреди, че ситуацията на Корейския полуостров е сериозна. Това решение не беше посрещнато добре в Южна Корея, като рейтингът на президента Мун Джае-ин пострада, предава Ройтерс. Министерството на обединението на Южна Корея заяви, че политиката на изпращане на помощ няма да се влия от геополитическото напрежение със Севера.