Екстрадират поляк за изтърпяване на присъда за сводничество

Крими

21-09-2017, 14:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Издирван за сводничество поляк, задържаха в Албена

Задържан е на 11 септември т.г. в курорта „Албена“

Окръжен съд - Добрич допусна предаването на 41-годишен поляк на властите в родината му за изтърпяване на постановена срещу него ефективна присъда за сводничество и сутеньорство, ведно с грабеж. Полският гражданин Томаш П. е бил осъден от Районния съд във Варшава на 3 години затвор, като присъдата  му е влязла в сила през февруари 2012 година. Задържан е на 11 септември т.г. в курорт „Албена“ въз основа на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от полските власти на 29 май 2017 година.

По време на съдебното заседание в Окръжен съд - Добрич 41-годишният поляк обясни, че живее в България от 2 години, като през цялото време е пребивавал в село Оброчище заедно със съпругата и детето си. Той посочи, че тук много им харесвало и искали да получат българско гражданство. Мъжът отказа да даде доброволно съгласие да бъде предаден на полските власти и отправи молба да изтърпи присъдата си в България. Като причина той посочи, че е бивш полицай и като такъв в Полша ще трябва да търпи наказанието си заедно с хора, които навремето е арестувал. Адвокатът му пледира за прилагане на разпоредба от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, според която Окръжният съд може да откаже изпълнение на ЕЗА, ако исканото лице живее или е постоянно пребиваващо в България и наказанието му бъде изпълнено на наша територия. Според защитника, с оглед продължителното пребиваване у нас, полякът се явява чужденец «живеещ» в страната.

Съдебният състав обаче намери, че няма основания да откаже предаването на полския гражданин. При постановяване на решението си съдът отчете, че Томаш П. не е придобил българско гражданство, нито е в процедура за това. Магистратите посочват, че по силата на българското законодателство, притежаваната от Томаш П. полска лична карта е гарантирала законността на пребиваването му у нас в рамките на 3 месеца, а той не е подал заявление за получаване на Удостоверение за продължително пребиваване.Тези обстоятелства указват на съда, че присъствието на полския гражданин в страната е противозаконно, а това изключва прилагането на исканата от защитата разпоредба от ЗЕЕЗА.

         Воден от изложеното съдът реши полският гражданин  да бъде предаден на властите в родината му.  До фактическото му предаване в Полша той ще остане с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.