НВИМ показва най-високото отличие на Царство България

Животът

22-09-2017, 09:19

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НВИМ ще публикува архива си за Васил Левски

Орденът символизира суверенитета на независима България и авторитета на монарха

109 години независима България. Днес на специален показ в Националния военоисторически музей ще бъдат показано само за един ден най-високото отличие на Царство България, предаде сайтът на музея. Огърлието– орден "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий", който са получили 50 значими личности, направили независимостта възможна.

Орденът символизира суверенитета на независима България и авторитета на монарха, който е негов Велик магистър и единствен носител на голямото огърлие - Цар Фердинанд.

"Отличието е учредено по повод първата годишнина от обявената на 22-ри септември 1908 г. независимост. Това е едно твърде високо отличие, няма образци от него, те са лично притежание", обясни директорът на музея, доц. д-р Соня Пенкова.

Най-високата степен на ордена е "велик кръст", другите две са малко и голямо колие. Сред отличените с него българи са неговият основател - Цар Фердинанд, престоланоследниците му Борис Трети и Симеон Втори.

Орденът е изработен във Виена от Хайн фон Розенфел. Според специалистите е един от-най-добрите, сред всички европейски отличия от този ранг.

Ордените на онези, които са направили независимостта ни възможна, преди 109 години, ще можем да видим в днешния ден до 18.00 ч. само в НВМИ.