Пловдивчани и гости на града бяха „На гости на старите занаяти”

Мисия Пловдив

22-09-2017, 10:52

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

След края на Опознавателния тур, групата се присъедини към празничното шествие за официалното откриване на Есенния панаир на занаятите

Опознавателен тур „На гости на старите занаяти” се проведе в ранния следобед вчера. Сборният пункт бе пред църквата „Св.Св. Константин и Елена”, където дошлите да се разходят, бяха посрещнати от екскурзовод на ОИ „Старинен Пловдив”. Групата тръгна към Бакаловата къща, където ги чакаше вълнуваща среща с опитни майстори. Елена Драмова и Стоян Маринов, работещи в едно от ателиетата, с радост посрещнаха всички и обясняваха тънкостите на занаятите, с които се занимават повече от 30 години.

„Моята работа е свързана с изработка на художествени тъкани. Използвам традиционните техники на работа, но с нова визия. Правя обредни кърпи, покривки, тишлайфери и шалове от памук, лен и коприна във цялата цветова гама. Влагам изцяло сърце и душа във всяко произведение”, сподели Елена Драмова.

„Занимавам се с изработване на накити от мъниста и направа на носии. Това е рядко срещан занаят. Изработвам традиционни накити от всички краища на България и най-вече авторски накити от мъниста. Те са в различна цветова гама, дизайн и визия. Обичам професията си, тя ми носи удовлетворение”, каза Стоян Маринов.

След посещението в Бакаловата къща, групата се отправи към „Улицата на занаятите”-    „Стръмна”. Гостите бяха посрещнати в една от работилниците - тази на Галина Тодорова. Тя се занимава от 7 години с керамика и изработване на сувенири от естествени материали.

„Опитвам се да използвам различни естествени материали - кратуни, камъни, дървени лъжици, правя ги като фигури с народни носии от различни краища на страната. Всеки елемент от украсата на дървената лъжица носи в себе си определена символика. Винаги в нея трябва да има бобчета - символ на храната на масата, както и пендарче, синьо мънисто и червен конец против уроки и за късмет в къщата. Рисувам още върху керамични къщи с акрилни бои, отгоре ги лакирам, като стават типичните пловдивски възрожденски къщи”, разказа Галина Тодорова.

След края на Опознавателния тур, групата се присъедини към празничното шествие за официалното откриване на Есенния панаир на занаятите, който може да бъде разгледан до 24 септември 2017 г.