Мей: Правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани след Брекзит

Великобритания няма да изостави европейските си съседи

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че е постигнат напредък в "тежките" преговори за Брекзит и че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани от британските закони след излизането на страната от съюза, предаде Асошиейтед прес.
"Проведохме три кръга преговори и макар и на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс.
В днешната си реч в италианския град Флоренция, Мей изрази амбицията си да намери изход от задънената улица в преговорите за Брекзит, като подчерта, че и двете страни имат "дълбоко чувство за отговорност" да гарантират, че раздялата им ще премине "гладко и разумно".
Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но каза, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи.
По думите й успехът в преговорите за Брекзит е "в интерес на всички". "Преминаваме през критичен период", но "когато сме заедно, можем да постигнем добри резултати", каза Мей и допълни, че целта по-добро бъдеще за всички европейски граждани, предаде Франс прес.