Орлов мост - символът на свободата

Животът

24-09-2017, 11:00

Снимка:

Столична община

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Район "Средец" - сърцето на София

Орлов мост е един от символите на София, с който толкова много сме свикнали, че рядко се вглеждаме в него. А с годините мостът с четирите орли сякаш става по-красив. Името му идва от бронзовите статуи на орли – негови символични покровители и защитници. Върху масивни каменни колони по четирите му страни са поставени четири орли с разперени криле.

Мостът е проектиран от Адолф Колар и Вацлав Прошек – автори и на проекта за Лъвов мост. Мостът струва на общината 80 000 тогавашни лева, които горе-долу се равняват на същата сума днес. По-голяма част от парите са събрани лев по лев от дарения, а около една трета идват от столичната хазна. Построен е през 1890-1891 година над Перловската река. Оттогава Орлов мост се превръща в символ на свободата и в символична врата на столицата. Именно тук за пръв път през 1878 година, съгласно Санстефанския мирен договор, са посрещнати българските затворници от Диарбекир, надигнали глас срещу османското иго. Те са посрещнати на това място с хляб, сол и богати трапези от близки и цяла София след Освобождението през 1878 г. Месец преди това тук е издигната триумфална арка в по случай пристигането в новата българска столица на руския императорски комисар княз Дондуков-Корсаков.

Мостът става свидетел на символичното връчване на ключа на София на множество държавни глави и известни личности - - от кайзер Вилхелм II и шаха на Иран Мохамад Пахлави до Юрий Гагарин и Никита Хрушчов.

По ирония на съдбата или на историята, или поради двете, на Орлов мост са посрещнати с цветя през 1941 г. и немските войски на фелдмаршал Лист, а през 1944 г. пак с цветя са приветствани тук съветските войници на маршал Толбухин.

Едва преди няколко години Столичната община постави на Орлов мост каменен знак за посрещането на българите-заточеници в Диарбекир през март 1878 г. Сега родолюбиви хора са подели инициативата такъв знак да има и на площад "Славейков", където са отишли завърналитесе от Диарбелир след тържеството на Орлов мост. Случилото се на двете знакови места на София е описано в Протоколната книга на Градския съвет на София. Между пуснатите на свобода имало и няколко софиянци - хаджи Мано Стоянов, хаджи Боне Петров, Димитър Трайкович, Димитър Хаджикоцев, Недялко Витков от Бухово и група селяни от село Григориево. Заточените били поканени да отидат в двора на голямата Едрилез джамия, която се издигала на мястото на днешния площад "Славейков". Те присъствали на водосвет, извършен "за пръв път на каменния престол, който лежал с векове изваден от старата църква на свети Иван Рилски, захвърлен от турците в двора на джамията" пише в Протоколната книга.

Днес Орлов мост е натоварено кръстовище в сърцето на София и епицентър на политическите събития в България. В непосредствена близост до моста се намират и езерото Ариана, паркът Борисова градина, националният стадион „Васил Левски“, стадион „Българска армия“ и живописната улица „Цар Иван Асен II“, които лесно могат да ви потопят в автентичната атмосфера на нашата столица.

*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.