За седмица Стара Загора е сцена на кукленото изкуство

Ще бъде представена и кинопанорама Българска анимация

Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора тази година е с над триста гости и участници от Франция, Словения, Чехия, Унгария, Испания, Холандия и Русия. Държавният куклен театър Стара Загора няма да участва в конкурсната програма, която стартира на 24 и продължава до 29 септември.
Организирани са общо 36 прояви, в конкурса ще участват девет спектакъла от общо 13, има и много съпътстващи събития. Представленията ще се играят на сцените на Кукления театър, Операта и Драматичния театър, събития ще има в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Къщата на архитект Димов и парк „Пети октомври”.
Снощи пред препълнен салон Старозагорският куклен театър показа най-новата си постановка „Животът бяс” по Достоевски. Преди това в Художествената галерия, където е изложена част от 60-годишната история на ДКТ – Стара Загора, се състоя официалното откриване на феста в присъствието на много гости и приятели на кукленото изкуство. Директорът на галерията проф.д-р Марин Добрев честити празника на всички, които са го превърнали в своя мисия и съдба, както и на онези, които не могат без него.
Приветствие от министъра на културата Боил Банов прочете Елианка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в културното ведомство. „Талантът и творческият заряд се е предавал през годините, за да достигне до този вълнуващ ден. Той е признание и своеобразен пътеводител в историята и майсторството на поколения кукленици, вложени в създаването на традициите на кукленото изкуство“, пише в поздравителния адрес министърът, според когото „Пиеро“ е един от най-влиятелните куклени фестивали у нас.
„Фестивалът Пиеро стъпва с любов и отговорност върху 60-годишната история на театъра и влага усилията и любовта си в трасиране на нови пътища в кукленото изкуство“, коментира Дарин Петков, директор на Старозагорския куклен театър, с уважение и благодарност към подкрепата на Община Стара Загора, която е организатор и осигурява голяма част от финансирането на феста.
„Кукленият театър в Стара Загора е една от най-значимите културни институции не само у нас, но и в Европа. Тазгодишният фестивал е най-стойностният досега, но следващият ще бъде още по-добър”, обеща зам.-кметът Иванка Сотирова.
За пръв път в България зрителите ще могат да видят „Одисея с лопата” на театралната компания на Филип Женти от Париж. Трупата е обиколила целия свят и е печелила много награди.
Съвместната продукция на чешки и словенски куклени актьори от студио Damuza се нарича KAR/REPASS и представя нов поглед върху съдбата на Ана Каренина. Тя ще бъде представена за пръв път в Стара Загора.
Своите най-нови продукции ще представят и театри от Любляна, Барселона, Маастрихт, Москва и Будапеща.
Българските участници са също изявени трупи с високи постижения в театралното изкуство., Пловдивската трупа ще гостува с „Дама пика”, уличният театър „Мале-Мале” идва с концерт на куклите и т.н.
Жури с председател д-р Светла Бенева ще оценява спектаклите. В него влизат още словенката Йелена Цветко, драматург и куклен актьор, немският режисьор Франк Бернхард, композиторът Нелко Коларов и сценографката Светла Бъчварова.
„Дуети-дуели” се нарича практическият семинар за физически театър и съвременен танц, който ще се води от прима балерината на Софийската опера Веса Тонова и Росен Михайлов.
Ще бъде представена кинопанорама Българска анимация, в която са включени филми на Теодор Ушев, както и няколко изложби.
Ще има още много прояви извън сцената на театрите, на които организаторите канят всички старозагорци и гостите на града.
Билети - на касата на ДКТ - Стара Загора, а от началото на месец септември 2017 и онлайн на www.pierrot-bg.com.