Турция предприема мерки, ако иракският кюрдски референдум застраши сигурността ѝ

Турция обещава да предприеме "всички мерки", ако иракският кюрдски референдум застраши националната сигурност

Анкара ще прибегне до "всички мерки" в съответствие с международното право, ако референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан, който се провежда днес, създаде заплахи за националната сигурност на Турция. Това обяви турското външно министерство в писмено изявление днес, предаде Ройтерс.
Външното министерство на Турция издаде изявлението, след като започна гласуването на референдума в Иракски Кюрдистан, въпреки опасенията в регионален и международен план, че референдумът ще засили нестабилността и насилието в Близкия изток, отбелязва агенцията.
В изявлението се посочва, че Турция не признава референдума и ще гледа на резултата от него като на невалиден и недействителен. Турското външнополитическо ведомство предупреждава, че иракското кюрдско правителство застрашава мира и стабилността на Ирак и целия регион.
В текста се отправя предупреждение за възможност за поява на "радикални елементи и терористи", които да извършват действия, насочени срещу националната сигурност (на Турция) след референдума.
Още веднъж подчертаваме, че ще вземем всички мерки, предвиждани от международното право и правомощията на турския парламент, при наличието на всякакъв вид заплаха за нашата национална сигурност, е посочено в изявлението.
В отделно предупреждение за пътуване министерството на външните работи на Турция силно препоръчва на турските граждани в иракските кюрдски провинции Дахук, Ербил и Сулеймания, да ги напуснат възможно най-скоро, ако не се налага да останат там.