Шиндзо Абе разпуска японския парламент

След разпускането на парламента в деня, когато започва извънредна сесия, ще бъдат обявени предсрочни избори

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес официално пред форум на Либерално-демократическата партия (ЛДП), че долната камара на парламента в Токио ще бъде разпусната на 28 септември, съобщават световните агенции, цитира бТВ.

След разпускането на парламента в деня, когато започва извънредна сесия, ще бъдат обявени предсрочни избори. Очаква се кампанията да започне на 10 октомври, а вотът да се състои на 22 октомври. Мандатът на сегашния парламент изтича през декември 2018 г., но японският премиер смята чрез предсрочни избори да запази позициите на ЛДП, която заедно с по-малкия си партньор в управляващата коалиция - партията "Нова Комейто", има абсолютно мнозинство в двете камари.

Ако ЛДП спечели, правителството ще може да продължи сегашната политика за преразглеждане на "антивоенния" член 9 от конституцията (с който въоръжените сили получават като единствена цел отбрана на страната – б.р.). Абе планира и по-нататъшни икономически реформи в духа на своята политика за икономически подем, станала известна с името "абеномика".

Губернаторката на Токио Юрико Койке заяви днес, че ще създаде и оглави нова партия, която да се противопостави в предстоящите избори на всемогъщата партия на премиера Абе. "Необходима е истинска реформистка сила", мотивира се Койке и обяви създаването на Партия на надеждата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен