Юнкер поздрави Ангела Меркел за победата

Европа се нуждае от силно германско правителство, каза председателят на ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, за да я поздрави с историческата й четвърта победа на изборите в Германия. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията, цитиран от БТА.

Юнкер е изразил убеждението си, че в светлината на световните предизвикателства Европа има нужда от силно германско правителство. Той е заявил, че при преговорите за съставянето на следващото федерално правителство в Берлин е необходимо да бъдат оставени настрана въпросите, които биха разрушили Европа. Според него е нужно да се обръща повече внимание на исканията на хората и „Европа да бъде по-добре обяснявана на гражданите“.

Председателят на ЕК е разговарял по телефона и с ръководителя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц. Юнкер има много приятели и им е верен, поясни по този повод говорителят на ЕК. Шулц и Юнкер бяха кандидати за председател на ЕК, а след назначаването на Юнкер начело на комисията германският политик оглави за две и половина години Европейския парламент, преди да се върне в родината си за участие във вчерашните избори, които загуби.