26 нападения над медици регистрирани за първото полугодие на 2017

Броят на атаки над медици през миналата година е бил 28

"За първото полугодие на годината са регистрирани 25 нападения над медици", каза по време на кръгла маса председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, предава БНТ. По време на кръглата маса беше обявено началото на кампания за превенция на насилието над медици.

"Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването", уточни Грозев. "Броят на посегателствата над медици през 2016 год. е 28, а през 2015 - 47, допълни още Грозев. През последните две години и половина посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100", допълни още той. Грозев добави, че след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор за директна връзка с лечебните заведения.

"Проучване, извършено от съсловната организация сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли - септември, показва, че всеки втори медик е бил обект на нападение", каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. От тях половината са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална. Пациентите - 39 на сто, казват, че са недоволни от доплащането в системата, а 31 на сто изразяват недоволство от липсата на направления. Всеки втори пациент отговаря, че отчасти е доволен от здравните услуги в страната. Само 5 на сто от отговорилите изразяват удовлетворение от здравните услуги.

Павлова каза още, че 88 на сто от медиците смятат, че причината за агресията е ниско ниво на култура, употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система, липса на доверие. Седем на сто от лекарите казват, че провокацията е била от страна на медика, докато два пъти повече от пациентите отговарят по този начин.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"