Радев: Българите в чужбина не трябва да забравят родния си език

Той поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс

Постигнатите от вас успехи са доказателство, че българите могат и успяват дори в една силно конкурентна среда. Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Чикаго, с които проведе среща в рамките на работното си посещение в САЩ, предаде прессекретарията на президента. Държавният глава коментира резултатите от участието си в 72-ата сесия на ОС на ООН и отговори на редица въпроси на българската общност.

Румен Радев поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати. По време на визитата си в Ню Йорк президентът Радев е посетил местния Департамент по образованието и е получил уверение, че въпросът за признаването на българския език в образователната система на щата предстои да бъде поставен за обсъждане.

Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят своя роден език и да не се завърнат в България, защото на свой ред техните деца няма да имат вече българско самосъзнание. „Това е обща борба за всички нас“, заяви държавният глава.

„Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България. Всички го искаме, но всеки решава сам кога ще бъдат удовлетворени неговите критерии за доходи, среда за бизнес, престъпност, корупция, върховенство на закона и доверие в институциите, заяви още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че в негово лице отстъпление по отношение на борбата с корупцията в България няма да има.

Пред държавния глава сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с провеждането на референдума за въвеждането на мажоритарно гласуване в България, за възможностите за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, за електронното управление, за премахването на визовите ограничения за пътуващите до САЩ български граждани, за сключването на споразумение между България и САЩ за осигурителните права на българските граждани и много други.