КЕВР: Цената на тока остава непроменена

Цената на тока ще остане непроменена, въпреки предстоящото намаление на цената на природния газ, уточни председателят на КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разгледа на открито заседание предложението на "Булгаргаз" да намали със 7,29 на сто цената на природния газ за четвърто тримесечие на 2017 г.
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви след заседанието, че дори да бъде утвърдено намалението, няма да има промяна в цената на тока и топлинната енергия.
"Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", допълни Иванов. По думите му топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон.
Иванов каза още, че изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто. "Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", допълни Иванов.
Председателят на КЕВР все пак отбеляза, че за индустриалните потребители в страната, които имат равномерно годишно потребление на природен газ, увеличението на цената за мрежови услуги ще бъде в рамките на 6 и 10 на сто, което в стойностно изражение е малко над 1 лев.
"Булгаргаз" предлага цената на последното тримесечие на 2017 г. да стане 343,22 лв. на 1000 куб. м. или 32,26 лв. на MWh.(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
Окончателното решение за новата цена на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР, което ще се проведе на 29 септември.