Ваня Колева откри Европейската седмица на спорта #BeActive във Враца

Много ми е приятно да видя толкова много млади и активни хора, за да открием заедно Европейската седмица на спорта

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева откри Европейската седмица на спорта #BeActive и във Враца, в присъствието на кмета Калин Каменов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев и областния управител Малина Николова, предаде пресслужбата на ММС.

"Много ми е приятно да видя толкова много млади и активни хора, за да открием заедно Европейската седмица на спорта. Враца е част от кампания, която се провежда в цяла Европа, защото е много важно да спортуваме, да бъдем активни и да живеем здравословно." С тези думи се обърна към присъстващите заместник-министър Ваня Колева. "Искам да предизвикам всички вас да бъдете активни, да спортувате, да предизвикате и вашите родители да спортуват", добави тя.

Тя поздрави Община Враца за усилията, които полага за обновяване на спортната инфраструктура, като най-скорошното доказателство за това е изцяло реновираната покрита лекоатлетическа писта в спортен комплекс "Христо Ботев". Кметът Калин Каменов също призова младежите да спортуват и благодари за подкрепата от страна на Министерството на младежта и спорта.

Спортните събития на комплекс "Христо Ботев" започнаха със щафета за ученици в три възрастови групи 3-4, 5 - 8 и 11- 12 клас. Те бягаха в различни дължини според възрастта си. Училищата победители бяха наградени от официалните лица, а Цветан Цветанов връчи и специални грамоти и награди на трима ученици от спортното училище във Враца, които спечелиха сребърни медали на Световните детски лекоатлетически игри в Бърно.

Приятна изненада за гостите беше мини маратонът и щафетата за най-малките спортисти във Враца - възпитаници на детските градини "Брезичка", "Дъга", "Вълшебница" и "Славейче".

"Най-важното е да сте усмихнати и да слушате вашите учители. Спортувайте, за да сте здрави." С тези думи се обърна Цветан Цветанов към най-малките участници и благодари на педагозите за грижите, които полагат за възпитанието на децата. Зам.-министър Ваня Колева раздаде подаръци на малчуганите и се включи в награждаването им с медали.

Събитията във Враца продължиха с демонстрации по смесени бойни изкуства и турнир по волейбол на смесени отбори.

Европейската седмица на спорта #BeActive се провежда от 23 до 30 септември и е инициатива на Европейската комисия. Координатор на кампанията за България е Министерството на младежта и спорта, а основните събития се провеждат в 9 български града, партньори на проекта. През уикенда в София се състоя спортно изложение "Избери спорт #Бъди Активен!", със спортна панорама беше отбелязана инициативата в Благоевград, а във Велико Търново бяха организирани състезания и занимания по художествена гимнастика, борба, лека атлетика. Предстоят множество спортни събития в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Русе и Варна. Проектът е съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.