Тръмп: ​Пуерто Рико е в "голяма беда"

Голяма част от острова бе унищожена, милиарди долари се дължат на Уолстрийт и банките

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Пуерто Рико е в "голяма беда", след като островът бе пометен от урагана "Мария", предаде Ройтерс. "Пуерто Рико, което и преди това страдаше от развалена инфраструктура и огромен дълг, е в голяма беда", написа Тръмп в Туитър.

"Голяма част от острова бе унищожена, милиарди долари се дължат на Уолстрийт и банките", каза президентът на САЩ и допълни, че този дълг трябва да бъде уреден. По-рано вчера губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росельо заяви, че се опасява от хуманитарна криза на острова, ако Съединените щати не предприемат незабавни мерки, за да се притекат на помощ на опустошената тяхна територия, предаде Франс прес, цитира БНТ.

"Размерът на тази катастрофа е огромен", каза той и припомни, че Пуерто Рико се намира в тежка финансова ситуация. Дългът на тази американска територия надхвърля 70 милиарда долара. Ураганът Мария отне живота на 13 души, предизвика наводнения, проливни дъждове и почти напълно унищожи телекомуникационните мрежи на острова.

"Работим 24 часа в денонощието, за да оправим нещата", заяви директорът на американската агенция за реагиране при извънредни ситуации Брок Лонг. "Ще получите това, от което имате нужда", увери на свой ред Томас Босърт, съветник на Доналд Тръмп по вътрешната сигурност.