Обжалват 10-годишна присъда за опит за убийство

Станало в Балчик

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е 10 годишна присъда на Окръжен съд – Добрич, с която Стоян Стефанов от Балчик е наказан за опит за убийство, извършено в морския град в началото на 2016 година. Втората съдебна инстанция се запозна днес със жалбата на подсъдимия срещу присъдата, с която е  постановено и 50 000 лева обезщетение на пострадалия.
Пресслужбата на Апелативен съд припомня, че при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и на фактите, посочени в обвинителния акт, на 7 юли тази година ОС – Добрич призна вината на Стефанов затова, че на 16 януари 2016 година около 15.30 часа в Балчик, с нож е направил опит да убие своя съгражданин Ивайло Г.. Деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Пострадалият е оцелял единствено поради навременната и висококвалифицирана лекарска помощ, оказана му МБАЛ «Св.Анна» във Варна.
Първоначално определеното наказание от 15 години „лишаване от свобода е било редуцирано с една трета – до 10 години затвор. Първата съдебна инстанция е признала вината на подсъдимия и за други две деяния - унищожаване на вещи, за което той е получил 1 година „лишаване от свобода. Съдът в Добрич е определил Стоян Стефанов да търпи по-тежкото от двете наказания – 10 години затвор при първоначален строг режим и 50 000 лева обезщетение на пострадалия мъж.
До тежкия инцидент се стигнало след  двудневен запой и няколко литра ракия, погълната в компания. Прокуратурата припомни днес, че събраните в хода на разследването свидетелства сочат, че след употреба на алкохол подсъдимият ставал много агресивен. Часове преди да наръга в гръдния кош своя съгражданин и без никакъв повод той срязъл с нож гума на амтомобила на своя съседка, а по-късно и на градски автобус. Агресията спрямо Ивайло Г., който е бил негов гост се отключила след голямо количество изпита ракия и спор, възникнал между двамата.
Защитата на Стоянов счита, че правните изводи на ОС – Добрич, които дават превес на отегчаващите вината обстоятелства не са обосновани и моли въззивния съд за наказание, което след редукцията да бъде в размер на 7 години „лишаване от свобода“, както и да бъде намален размерът на присъденото обещетение.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"