Социалното министерство ще се бори с измамите с инвалидни пенсии

Очакваме в началото на 2018 г. да започнем да правим промените, заяви С. Петрова

Целта ни е да се справим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в ефира на Нова Телевизия.

Петрова заяви, че ще бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но ще бъде вдигнат размерът на тези, които действително имат нужда от тях. „Очакваме в началото на 2018 година вече да започнем стъпка по стъпка да правим промените. Вчера беше приета концепцията за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността”, заяви заместник-министърът.

В момента хора с ампутирани крайници ходят регулярно да доказват състоянието си пред ТЕЛК. „Всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК”, обясни заместник-министърът. Петрова коментира още, че има и много измами с ТЕЛК-ови решения при децата. Дори цитира цели села, в които почти всички деца са с ТЕЛК.

„Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето”, заяви Султанка Петрова.