Софийски университет "Св. Климент Охридски" - храмът на знанието на "Средец"

Животът

27-09-2017, 11:00

Снимка:

Столична община

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Район "Средец" - сърцето на София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първото българско висше училище. Неговата история е въплъщение и продължение на многовековната българска културна и просветна традиция. През 1880 г. Министерството на просвещението на младата държава внася в Народното събрание проект за Основен закон за училищата в Българското княжество. В него се предвижда "след изпълване курса на реалните и класическите гимназии да се отвори българско висше училище (университет), което да обнеме юридическите, философските, естествените, медицинските и техническите науки".

Седем години по-късно, през 1887 г., министърът на просвещението Т. Иванчев издава наредба за откриване на педагогически клас към Първа мъжка гимназия в София. На заседанието си от 8 декември 1888 г., отчитайки доброто начало на Висшия педагогически курс, Народното събрание взема решение за преобразуването му във Висше училище. Първият ректор на университета е бил Александър Теодоров-Балан - езиковед, литературен историк и библиограф, както и член на БАН.

През 1904 г. той е преименуван на университет, получавайки името "Български университет братя Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово" - дарителите на ВУЗ-а. Името породило проблеми, тъй като от една страна св. Климент Охридски вече се е утвърдил като патрон на университета, а от друга - официалното име е твърде неудобно за изписване върху печати. В резултат на тези усложнения, СУ дълги години е битувал под названието "Университет на София". През 1935 г. решават казуса до известна степен, когато поставят статуите на братята дарители. Ръководството на СУ вече чувства дълга си към тях за изпълнен и решават и юридически да регистрират заведението на името на неговия патрон "Св. Климент Охридски".

След 1944 г. името отново повдига дискусия, като се появява идея учебното заведение да се преобрази в Педагогически ВУЗ "Димитър Благоев". В крайна сметка е взето решение името да остане "Климент Охридски", а след 1989 към него отново се връща и "свети".

Интересен факт е, че приеманият за всеобщ студентски празник у нас 8 декември всъщност води произхода си от Софийския университет и неговия патрон свети Климент Охридски. Идеята се заражда още през 1897 г., когато министърът на просвещението Иван Шишманов предлага учебното заведение да има свой празник. През 1902 г. академичният съвет решава това да е Денят на свети Климент Охридски - 8 декември.

Заведението бива временно закрито през 1907 г. На 3 януари 1907 г. по време на откриването на сградата на Народния театър група студенти организира шумна демонстрация срещу управлението на княз Фердинанд. На следващия ден Правителството постановява указ, който нарежда закриването на университета за срок от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. Проф. Иван Шишманов, един от законотворците на кодекса за автономия на университета, подава оставка като министър на просветата. На негово място идва Никола Апостолов, който постановява откриването на университета със „съвършено нови преподаватели“. Академичната 1907/1908 г. започва с преподаватели чужденци и довчерашни гимназиални учители.

Обществото реагира остро на промяната на преподавателите. По думите на доц. Тодор Попнеделев, зам.-декан на историческия факултет, при 70 души преподаватели се записват 7 студенти. През януари следващата година образуваното ново правителство на Демократическата партия на Александър Малинов връща на служба старите преподаватели.

Интересното при СУ е, че той не е концентриран на едно място по типа „кампус“.

Основните струпвания на сгради са ректоратът на университета, Богословски факултет "Свети Климент Охридски" на площад 'Света Неделя', „Джеймс Баучър“- сградите на Химическия, Физическия и Математическия факултет, района на хотел "Плиска" - сградите на Стопанския и Философския факултет, както и Факултетът детска и начална педагогика, паметникът "Левски" - Факултета по журналистика и масова комуникация, бул. „Тодор Александров“ - Център за чужди езици и др. На площад "Драган Цанков" можем да намерим Биологическия факултет - дарение на милиардера Дейвид Рокфелер.

Според световната класация на университетите към 2014 г. заема 826-то място в света и 341-то в цяла Европа.

*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община и СУ. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.