Провеждат информационни срещи за осиновяването

Мисия Пловдив

27-09-2017, 10:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Национални информационни седмици на осиновяването, организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители”

За трета поредна година Комплексът за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) се включва в инициативата Национални информационни седмици на осиновяването, организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители” (БАОО).
По време на националните информационни седмици до 09.10.2017 г. се провеждат много събития в различни градове в страната, срещи с осиновени хора, семейства с осиновени деца и специалисти, работещи по темата. Тази година фокусът е върху родителството, като основополагащ фактор за развитието на всяко дете. Мотото е „Не си сам! Осиновителите сме навсякъде!“. В чисто житейски план всеки от има нужда от подкрепата на хора, които вървят по същия път. В социален план отстояването на правата на осиновени и осиновители би било ефективно единствено, ако те са обединени и изпращат ясни и еднозначни послания към обществото ни.
В Пловдив БАОО и КСУДС днес организират две събития. 
От 14.00 часа има среща на професионалисти, която да даде възможност за обсъждане на предизвикателствата пред работещите – представители на Отдел „Закрила на детето” и социални услуги – социални работници, психолози, педагози, които в своята работа се срещат с осиновени деца и техните родители.
От 18.00 часа е срещата на осиновители и осиновени, по време на която между кандидат-осиновители, родители, осиновили деца, осиновени и специалисти ще се дискутира за предизвикателствата, разочарованията и даровете, които осиновяването може да донесе. Паралелно децата ще участват в уъркшоп за месене на хляб, воден от мрежа „Хлебни къщи“ и озаглавен „Да замесим семейство”. Срещата на осиновители и осиновени ще се проведе с любезното домакинство на читалище „Алеко Константинов”.
Част от програмата включва представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. Опитът на екипа на КСУДС по направление „Работа с кандидат-осиновители, осиновители и осиновени деца” датира от 2007 г. като ежегодно през КСУДС преминават около 70 семейства, кандидати за осиновители при условията на пълно осиновяване. Все още като съществена особеност на процеса на осиновяване в България стои тайната на осиновяването и приемането на детето с неговото име, произход и идентичност, което в по-късен период нерядко води до сериозни проблеми в поведението на детето, като в някои случаи се стига до разсиновяване. Това е изключително драматично събитие в живота и на двете страни, а законодателството в България позволява да се случи. Поради тази причина усилията на всички професионалисти в КСУДС са насочени към промяна на нагласите на осиновяващите, ориентирани към най-добрия интерес на детето, свързани с приемане на неговия произход, име и идентичност като гаранция за успешен процес на адаптация и израстване на детето в семейството.
Към 31.12.2016 г. – кандидат-осиновителите са 1524, а децата, вписани в Регистър за осиновяване, са 2355, или с 55% повече от вписаните кандидат-осиновители. Сравнителен анализ на експерти от Агенцията за социално подпомагане отчита тенденциите в процеса на осиновяванията: броят на децата, които могат да бъдат осиновени, е обикновено около двойно по-голям от броя кандидат-осиновителите. Значителна част от вписаните кандидати в регистъра на осиновяващите при условията на пълно осиновяване изразяват категорични изисквания и предпочитания за детето, което биха искали да осиновят – ниска възраст 0-3 г.; добро здравословно състояние, български или смесен произход.
Тези и други теми ще намерят място по време на планираните срещи, както и на съпътстващите неформални разговори за обмяна на опит и подкрепа.