Интерпол прие за свой член Държавата Палестина

За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина при гласуване на генералната си асамблея в Пекин, предадоха световните агенции.
"Държавата Палестина и Соломоновите острови вече са държави членки на Интерпол", обяви в Туитър международната полицейска организация, цитирана от Ройтерс.
За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство, което по-рано заяви, че израелските усилия за отлагане на гласуването за следващата година са се провалили.
Аргументите на Израел са, че Палестина не е държава и не отговоря на изискванията за членство в Интерпол. Съгласно временните израелско-палестински мирни споразумения, палестинската автономна власт разполага с ограничено самоуправление в окупираните територии - Западния бряг на р. Йордан и ивицата Газа.
"Тази победа стана възможна поради принципната позиция на мнозинството членове на Интерпол", отбеляза в изявление палестинският външен министър Рияд ал Малки. "По този радостен повод Държавата Палестина отново заявява ангажимента си да изпълнява задълженията си и да съдейства в борбата с престъпността и за утвърждаване на върховенството на закона", допълни Малки.
Организацията за освобождение на Палестина съобщи в Туитър, че в подкрепа на палестинското членство са гласували над 75 процента от членовете на Интерпол.
Палестинските власти подадоха заявка за членство в Интерпол през 2015 г. Както съобщиха тогава медиите, с тази стъпка палестинското правителство разчита да върне политическите бегълци, обвинени в Палестина в корупция, за да бъдат съдени според палестинските закони, припомня ТАСС.
През 2012 г. Общото събрание на ООН повиши статута на палестинската власт в международната организация до "страна нечлен", каквато е Ватиканът.
Тази крачка не доведе до пълноправно членство в ООН, но имаше значителни правни последици, даващи на палестинците достъп до международни институции, ако поискат да членуват в тях.