Предлагат високо обезщетение за напусналите по собствено желание

Работодателите не одобряват промяната

Високо обезщетение за безработица да се полага и на хората, които напускат работа по собствено желание – предложението е на синдикат "Подкрепа" и предстои да се обсъди с работодателите и държавата, предаде бТВ.

До момента ако човек напусне по собствено желание или по взаимно съгласие се полага минималното обезщетение за безработица в продължение на 4 месеца. В момента то е 7 лева и 20 стотинки на ден.

При съкращение обаче правилата са други - размерът на обезщетението е по-висок – 60 % от осигурителния доход за последните 2 години. Може да се изплаща по-дълго, в зависимост от натрупания стаж.

От "Подкрепа" намират това за дискриминационно. „В крайна сметка след като равно даваме, трябва и равно да получаваме”, посочи вицепрезидентът на организацията Иоанис Партениотис. Синдикатът предлагат хората да имат равни права без значение по каква причина е прекратен трудовия им договор.

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче е скептичен за предложението: „Тук няма нищо експертно – нито от правна, нито от осигурителна гледна точка. Предложението на "Подкрепа" на практика насърчава възможността вие да може да напуснете, за да си починете".

Предложението е внесено за разглеждане в Тристранния съвет.