Министър Кралев: Треньорите трябва да влязат в училищата

Мисия Бургас

28-09-2017, 14:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: Най-важното е да имаме здрава нация

Министърът на спорта откри поредица от младежки инициатива в Бургас, заедно с Димитър Николов

"Време е треньори по физическо възпитание да преподават на децата от трети и четвърти клас -  период от израстването, в който се формира двигателната култура на децата, затова е и изключително важен за изграждането на спортните им умения, особено ако се преподава от професионалисти.  Важно е да се вкарат треньори в училищата, но това не зависи само от Закона. Ние изпълнихме този ангажимент, но сега е желателно да има активност и от директорите на училищата, и от спортните федерации“. Това каза в Бургас спортният министър Красен Кралев.

Заедно с кметът на Бургас Димитър Николов, той даде старт на поредица от младежки инициативи на три места в града, свързани с Европейската седмица на спорта, която се провежда под мотото "Бъди активен“.
Като патрон на Европейската седмица на спорта е Красен Кралев. Двамата с заедно с Димитър Николов се включиха в първия мач на учениците от ОУ „Братя Миладинови“ в града. Там се проведе спортен празник на различните зони на изцяло реновирания двор на училището, където се проведоха двустранни срещи в различни спортове между бургаските деца и над 40 гости от четвъртото основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора.

На напълно обновеното игрище министър Кралев и кметът Николов показаха завидни футболни умения пред погледите на стотици  ученици. 

Министър Кралев отказа да коментира резултатите от извършените проверки по сигнали в Спортното училище "Юрий Гагарин".  
„Има по сигнал проверки. Няма да ги коментирам тук пред вас какви са резултатите. Съвсем скоро ще излезем с решение по казуса, но не искам ръководството на училището да ги научава от медиите“, каза по темата Кралев. 
По-късно той присъства, зедно с кмета на Бургас, зам.кметът по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян и диекторът на РЗИ - д-р Георги Паздеров на демонстрация на Полицейска лична защита от служители на ОД на МВР - Бургас, както и задържане с куче, което е част от програмата на Детските полицейски управления на ОУ "Васил Априлов",  ОУ "Свети княз Борис I" и ОУ "Свети Климент Охридски", съвместна инициатива с ОД на МВР - Бургас. По време на нея състезатели на ОУ "Васил Април" и Фехтовален клуб "Корсар"  показаха своите умения по фехтовка. Беше направена и презентация на уреди за превенция на различни заболявания, демонстрация на алкохолни очила и анализатор на телесни мазнини (Body Fat Monitor) от служители на  РЗИ - Бургас.Общото послание на кмета и министъра беше децата и възрастните да се движат и спортуват повече, а държавната и местна власт ще продължат да изпълняват още по-активно ангажимента си да осигуряват необходимите за това условия.