Министър Нанков: Магистрала "Хемус" ще е готова до 2025 г.

Програмата за саниране продължава, санират минимум 1000 сгради през 2018 г.

Поели сме ангажимент до 2025 година да сме приключили с цялостното изграждане на автомагистрала "Хемус", информира  в ефира на bTV Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"За трасето до разклона до Тетевен имаме проект. през 2018 г трябва да започнем с реалното изграждане. Участъкът Плевен - Ловеч в момента се проектира.", допълни той, цитиран от Канал 3. "Ако процедурите минат без обжалване, през 2018 г. можем да пристъпим към изграждането на тези 50 км. В следващите 3 години магистралата трябва да задмине Ловеч. Планираме отсечката до Велико Търново да бъде готова 2021-2022 година”, каза още Нанков.

За изграждането на магистрала "Струма”, пред бТВ той заяви, че към момента са се спрели на варианта движението към Кулата да е по стария път, а към София – източно от дефилето.

"Тунелът по трасето отпада като вариант, защото не е съобразен, поясни Нанков. Ще се използват доста иновативни методи при строителството на това трасе. То ще минава по билото на планината. Ще има 5 пътни възела, две връзки. Грубо 18 км ще е дължината”, изчисли той.

От думите му стана ясно още, че до 2023 година АМ "Струма" трябва да е завършена.

Относно санирането на сгради, Николай Нанков разкри, че 2018 г. ще е "още по-динамична, с още повече скелета по българските блокове. Минимум 1000 сгради ще се санират”, обясни Нанков.