Т. Биков: БСП иска да замете Комисията по досиетата под килима

Ще гласуваме против предложението им за закриването на комисията

БСП иска да свали статута на комисията, да я приравнят с една обикновена дирекция в Агенция „Архиви“ и по този начин да я „заметат под килима“. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод предложението на БСП за закриване на Комисията по досиетата, предаде Агенция „Фокус“.

„Ще гласуваме против предложението на БСП. Тази комисия беше създадена именно по време на управлението на БСП и това беше прието като позитивен знак за вадене на изводи на историята по време на комунизма“, посочи той.

„Това беше крачка от страна на БСП в тази посока. След това се върнаха към старата си позиция да защитават период, който никога няма да се върне и е отречен от цивилизацията“, допълни Тома Биков.

„Комисията през последните си 2 мандата успя да свърши голяма част от работата си, тя трябва да продължи да работи в посока изследване на миналото“, заяви депутатът от ГЕРБ. „Няма да подкрепим това, защото сме поели ангажимент по време на изборите към Съюза на репресираните, жертвите на комунизма и българското общество“, коментира той.

„Спокойно и хладнокръвно ще продължим линията на утвърждаване на демокрацията и отричане на тоталитарния период“, каза Биков.