В. Симеонов отрече да си "шушука" с търговци на оръжия

Всеки крупен бизнесмен или мениджър, който поиска среща с мен, я получава, на нея присъства и съответният ресорен съветник

Вицепремиерът Валери Симеонов отрече „да си шушука“ с оръжейни търговци по кабинетите, каквито обвинения отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна тази седмица.

"Всеки крупен бизнесмен или мениджър, който поиска среща с мен, я получава. Срещите никога не ги провеждам сам, а в присъствието на съответния ресорен съветник, на началника на кабинета ми и не се крия и да шушукам с когото и да било", каза Валери Симеонов.

Вицепремиерът посочи, че бизнесменът Емилиян Гебрев е настоял за среща с него и той го приел. "Същия ден повиках и министър Караниколов и той изложи неговите виждания, тъй като имаше известни разминавания, в 15.00 часа след обяд ги срещнах двамата за изясняване, трябваше да се даде и съответната документация от едната и от другата страна", обясни Симеонов във връзка с казуса с „Дунарит“.

"В конкретни детайли не трябва да се влиза по тази тема, защото е против държавните интереси", смята Симеонов. "За мен е безумие и самоубийство да се прави парламентарна комисия по този въпрос и да се говори в пряк текст какви били количествата на боеприепасите, от какъв характер били, за коя държава били", коментира той.
"Това е най-бързият начин да си загубим пазарите на най-печелившото производство, което има България към настоящия момент", смята вицепремиерът. Според него по-скоро вниманието трябва да се концентрира върху два въпроса – наличието на големи количества боеприпаси на пристанище Бургас и 4000 човека с риск да останат без работа и без заплати.

Относно спора му със собственика на „Български морски флот“ /БМФ/ Кирил Домусчиев, вицепремиерът каза, че върви подготовката на сигнала до прокуратурата по отношение на нарушения в приватизационния договор. "Другата седмица ще ви поканя на внасянето на сигнала, смята Симеонов. Възможно е, защото се оказаха доста сериозни нарушенията по тази сделка, да се внесе после и втори сигнал", посочи той.

Симеонов отбеляза, че в момента две кантори работят по подготовката на тези сигнали. "По тяхна преценка има много сериозни нарушения, включително и при произнасянето на арбитражния съд към БТПП, които дадоха решение, че трябва да се променят на осмата година приватизационните клаузи", добави той.

В отговор на въпрос Валери Симеонов коментира, че в момента няма проблеми в работата на Министерския съвет. Той отрече да е искал оставката на трима министри на заседание на кабинета.