Испанското правителство: Няма да има референдум в Каталуния

В Каталуния трябва да се проведе референдум на 1 октомври

"Няма да има гласуване в Каталуния в неделя", каза говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

Припомняме, че в Каталуния трябва да се проведе референдум на 1 октомври, на който трябва да се реши дали областта да се отдели и да стане независима държава.

Властите в Испания пък казват, че допитване не може да има, защото е в разрез с Конституцията.

Говорителят повтори и днес позицията на испанското правителство, че референдумът е незаконен, съобщи БТА.

Изявлението беше направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде „Франс прес”.

Той добави, че само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването беше забранено от Конституционния съд на Испания.

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"