Фандъкова: София се развива много бързо като иноватор

Мисия София

30-09-2017, 06:32

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Културните и творчески индустрии са един от най-бързо развиващите се сектори

Наред с информационните и комуникационните технологии, вторият най-бързо развиващ се и стратегически икономически сектор в София са културните и творческите индустрии. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция ‚“Пътища за иновациите в културата“. В откриването на конференцията взеха участие Малина Едрева – председател на комисията по „Култура, образование, наука и културно многообразие“ в Столичния общински съвет и директорът на Гьоте институт Енцио Вецел, предаде пресцентърът на Столична община.

"София е сред топ 10 градове в Европа по доход, генериран от тези индустрии. 7,3% от добавената стойност е от сектора на културно творческите индустрии, а близо 12% от хората в града са заети в сферата на културата", каза още столичният кмет.

„София се развива като иноватор много бързо и вярвам, че градът ни е много подходящо място за откриване на нови пътища за иновации в културата“, допълни столичният кмет и припомни, че Академията за мениджмънт в културата също беше част от иновативните инициативи на Столична община и Асоциация за развитие на София.

Събитието е част от програмата на Академия за мениджмънт в културата за 2017г.и се финансира от Столичната община и Гьоте Институт. През тези 4 години от развитието на Академията вече около 100 културни мениджъра от България са имали възможност да надградят своите умения. През тази година в обучението са включени участници от Солун и Букурещ. От 2015г година Академията се организира заедно с Гьоте Институт България и в партньорство със Софийския университет. Инициативата получава подкрепата на европейски културни институти в България: Посолството на Австрия, Британския съвет, Чешки културен център, Институт Сервантес, Френски културен институт, Полски културен институт.

Всички те допринасят с обучители, с обмяна на опит, с организация, подпомагат столичните мениджъри в културата да се запознаят с европейски мрежи, насърчават заедно мобилността на хора и произведения на изкуството и европейските копродукции. Успешно завършилите едногодишно обучение получават следдипломна квалификация за мениджъри в културата от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ .Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"