Стара Загора тържествено посрещна българския патриарх Неофит

На 1 октомври в 9:00 часа в храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора Светейшият Патриарх ще оглави Божествената Св. литургия.

В Стара Загора тържествено беше посрещнат българския патриарх Неофит. Негово Светейшество ще участва в тридневните чествания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.
Пред катедралния храм „Св. Димитър“, заедно с придружаващите го представители на Светия Синод и църковния хор при патриаршеския храм „Св. Ал. Невски в София, той беше тържествено посрещнат от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, областния управител Гергана Микова, заместник областния управител Петя Чакърова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, народния представител Кръстина Таскова, представители на старозагорската епархия и десетки граждани. Деца от неделното училище в храм "Св. Троица" и митрополията подариха на българския патриарх свои рисунки на икони.
Българският патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва на гроба на приснопаметния старозагорски владика Панкратий, който се намира в двора на църквата. Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан произнесе прочувствена реч в памет на своя духовен старец, в която припомни светлата диря, оставена от него като глава на старозагорската епархия.Официалните лица и гражданите отрупаха с цветя паметното място.
Днес в 10:00 часа, в общинската зала „П.Р.Славейков“, патриархът ще открие научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“.
В залата на Държавна опера – Стара Загора  се състоя концерт, посветен на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския владика. В програмата ще участват Хорът на партриаршеския храм-паметник „Св.Александър Невски", Хорът при храм „Св. Св. Кирил и Методий" – София и Хорът на Държавна опера – Стара Загора.