К. Каракачанов: Ще има нови изтребители

С цената на един самолет можем да ремонтираме цялата си авиация

„Нови изтребители ще има, защото според мен всеки вариант да се търси нещо старо не е добър вариант”, заяви пред Нова Телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Аз съм за това, ако купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в много от случаите те са по-добри от старите, които ни предлагат. С много по-малко пари, с цената на един нов самолет, можем да ремонтираме цялата или почти цялата си авиация“, смята Каракачанов.

„В Министерството на отбраната години наред да се правили изключителни безобразия при закупуването на техника. Закупувала се е техника, за да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват интересите и способностите на армията. Заради това, че няма съден и няма в затвор, ще си спестя да говоря с имена, за да не ме съдят мен”, каза още министърът.

„Тъй като практиката досега винаги е била ремонтните работи в Министерството на отбраната да се извършват през фирми-посредници, аз заявих, че ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде извършен с пряко договаряне между министерството и РСК „МиГ”. Поради тази причина преди 3 месеца поканих в София генералния директор НА РСК „МиГ”. Направили сме меморандум, няма да има посредници. Няма да допусна да има далавера”, добави той.