Папата ще се бори с фалшивите новини

"Истината ще ви направи свободни. Фалшиви новини и журналистика за мир"

Ватиканът ще се бори с разпространението на фалшиви новини, съобщи Ройтерс. В пост в социалните мрежи папа Франциск е заявил, че темата на неговото изявление на следващия Световен ден на социалните комуникации на Римокатолическата църква ще бъде свързана с борбата с фалшивите новини.

По думите на папата темата на изявлението ще бъде "Истината ще ви направи свободни. Фалшиви новини и журналистика за мир" ("Veritas liberavit vos. Nuntii fallaces et diurniariorum opus ad pacem"). Темата била вдъхновена от Евангелието. Следващият Световен ден на социалните комуникации на Римокатолическата църква ще бъде на 13 май 2018 година.

От изявление на Ватикана става ясно, че темата е достатъчно важна за папа Франциск. Според папата фалшивите новини допринасят за генерирането и подхранването на силна поляризация на мненията в обществото, а изкривяването на фактите може да се отрази върху нивото на индивидуалното и колективно поведение на миряните.

От Ватикана посочват още, че Църквата също трябва да допринесе за борбата против разпространението на фалшиви новини и пропаганда. За целта трябвало да се помисли за причините, логиката и последствията от дезинформацията в медиите. По този начин могло да се помогне за насърчаването на професионалната и качествена журналистика, която винаги следва да търси истината.